۱۷بهمن۱۳۵۷، سیودومین روز نخستوزیری ۳۷ روزهی زندهیاد دکترشاپوربختیار
۱۷ بهمن ۱۳۵۷، ۳۲مین روز نخستوزیری ۳۷ روزهی زنده یاد دکتر شاپوربختیار، ۲ رخداد تاریخی که هر دو به نوعی برای امروز ما در مبارزه برای گذار از رژیم آخوندهای فاشیست مفید است.
۱- مقاله خانم مهشید امیرشاهی، نویسنده برجسته و نامدار در حمایت از بختیار در روزنامه آیندگان در زمانیکه تقریبا همه روشنفکران!، یاران پیشین بختیار، بخشی از پادشاهیخواهان، یاران انقلابی! روح الله خمینی،… بختیار لعن و طرد می کردند، نشانه واقعبینی، آیندهنگری، شهامت، درک درست شرایط و موضعگیری در سمت درست تاریخ این نویسنده بزرگ است که امروز همه ما سخت به این ویژگیها نیاز داریم تا با حداقل هزینه از چاه ظلمات اسلام، اسلامگرایان، و رژیم مبتنی بر افکار کهنه و پوسیده ۱۴۰۰ سال پیش عبور کنیم.
۲- لایحهی قانون مربوط به نحوه تعقیب نخستوزیران و وزیران و طرز تشکیل هیئت منصفه است که توسط دولت بختیار به مجلس شورای ملی ارائه و پس از رسیدگی در کمیسیون دادگستری، در تاریخ ۱۷ بهمن ۵۷ به صحن علنی مجلس آورده شد. ترکیب هیئت منصفه در این لایحه بسیار قابل اعتناست و از هر جهت قابل دفاع تر از دادگاههایی است که پس از پیروزی انقلاب به همین منظور برپا شد. این ماده واحده الهامبخش و بر زمینمانده اکنون یکی از درخشانترین اسناد “انقلاب۵۷” (در واقع کودتای ۵۷ ) است :
ماده واحده ـ نظر به اینکه سیاست اداری و اعمال و رفتار دولتهایی که ازسال ۱۳۴۲ مصدرکاربوده، موجبات عدم رضایت و عصیان ملت ایران را فراهم نموده، به نحوی که افکار عمومی خواهان تعقیب و مجازات سریع متجاوزین به حقوق ملی است، اجازه داده میشود که جرائم و تقصیرات نخستوزیران و وزیران مذکور بوسیله دادستان دیوانعالی کشور دردیوان مزبور عنوان شود و با حضورهیئت منصفین طبق مقررات و قوانین کیفری مورد تعقیب و رسیدگی قرار گیرد.
تبصره ۱- هیئت منصفین مرکب ازاشخاص زیراست:
الف ـ شش نفراز روحانیون به انتخاب و معرفی آیات عظام.
ب ـ چهارنفر از استادان دانشگاههای کشور به معرفی هیئت علمی دانشگاه تهران.
ج ـ چهارنفر از وکلای دادگستری به معرفی کانون وکلای مرکز.
د ـ چهارنفر از نویسندگان وخبرنگاران به معرفی سندیکای نویسندگان وخبرنگاران.
ه ـ چهارنفر از پزشکان و داروسازان کشور به معرفی نظام پزشکی.
و ـ چهارنفر از معلمان کشور به انتخاب و معرفی شواریعالی آموزش و پرورش.
ز ـ دونفر از سردفتران به معرفی کانون سردفتران.
ح ـ چهارنفر از بازرگانان و اصناف به معرفی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران.
ط ـ دونفر از کارمندان بازنشسته کشور به معرفی کانون بازنشستگان.
ی ـ چهارنفر از کشاورزان به انتخاب اتاق کشاورزی. (تا تشکیل اتاق کشاورزی به انتخاب و معرفی انجمن شهرستان تهران).
ک ـ شش نفر از کارگران استانهای خوزستان ـ فارس ـ خراسان ـ اصفهان هریک، یک نفر وتهران دو نفر به انتخاب انجمن شهر مرکزاستان.
ل ـ دو نفر از مهندسین به انتخاب کانون مهندسین ایران.
تبصره ۲- چنانچه هریک ازمراجع فوق در ضرب الاجلی که رئیس دیوانعالی کشور تعیین نموده نمایندگان خود را معرفی ننمودند بلافاصله رئیس دیوانعالی کشور موظف است جبران کسری اعضای هیئت منصفین را شخصا تعیین و دعوت نماید.
تبصره ۳- هیئت منصفین به حضور لااقل نصف اعضای فوق رسمیت خواهد داشت پس ازپایان محاکمه نظرخود را درباره اینکه متهم گناهکار است یا خیر اعلام میدارد. سپس هیئت عمومی دیوانعالی کشور وارد شورشده رای خود را انشا مینمایند و بلافاصله منشی دادگاه درجلسه علنی رای را اعلام مینماید. این رای قطعی و لازم الاجرا است.
تبصره ۴- باتهامات شرکاء ومعاونین متهم به مشارکت ومعاونت دراتهام مربوط به این قانون جداگانه دردیوان جنایی تهران طبق مقررات محاکم جنایی رسیدگی میشود ودادستان شهرستان تهران مکلف است به اسرع وقت آنها را تحت تعقیب کیفری قراردهد واموال ودارایی آنها را ولو اینکه بنام همسرو فرزندان تحت ولایتشان منتقل نموده باشند بازداشت نماید تا درصورت محکومیت ازاموال مزبور وصول شود. هرگونه نقل و انتقال اموال که ازناحیه متهمین مذکور ازتاریخ تقدیم این لایحه بعمل آید باطل و بلا اثر میباشد.
به نظرم این لایحه واحده دستکم از دو جنبه بسیار مهم است:
۱- منصفانه بودن، وقتی با قتلهای پشتبام مدرسه علوی بعد از قبضه قدرت توسط سید روح الله موسوی خمینی مقایسه میشود، و تفاوت بنیادی دو فلسفه و اندیشه (اندیشه بختیار و اندیشه خمینی) را با شفافیت کامل نشان میدهد که یکی کاملا انسانی و دیگری کاملا ضدانسانی است.
۲- ترکیب اعضای هییت منصفه پیشنهادی دولت بختیار است که چنین ترکیبی البته با اصلاحات محدودی با توجه به شرایط امروز میتواند به عنوان بهترین الگو برای تشکیل شورای هماهنگی برای گذار از رژیم مذهبی- فاشیستی قرار گیرد.
ایران هرگز نخواهد مرد!
دکتر ابراهیم بی پروا