نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

‏جمعه‏، 2013‏/11‏/08

18

 

۱۷ آبان ۱۳۹۲

مذاکرات هسته‌ای ایران وارد مراحل “حساس” و “پیچیده” شده است

در پی افزایش خوش‌بینی در مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای گروه ۱+۵، وزیران امور خارجه آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان روز جمعه ۱۷ آبان‌ماه (هشتم نوامبر) به ژنو رفتند تا با محمدجواد ظریف، همتای ایرانی خود و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دیدار و گفت‌وگو کنند.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا به‌هنگام ورود به ژنو گفت هنوزتوافق مشخصی صورت نگرفته و کسی نباید در مورد نتایج این مذاکرات دچار سو تفاهم شود.

وی گفت هنوز در برخی مسائل مهم میان دو طرف اختلاف وجود دارد که باید درباره آن‌ها گفت‌وگو کرد.

از سوی دیگر ویلیام هیگ، لوران فابیوس و گیدو وستروله، وزیران امور خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز به ژنو رفتند تا از نزدیک در مذاکرات حساس امروز حضور داشته باشند.

از میان کشورهای گروه ۱+۵ وزیران امور خارجه چین و روسیه به ژنو نرفته‌اند.

جان کری و محمدجواد ظریف شامگاه امروز به وقت محلی با کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار می‌کنند.

عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران و عضو تیم مذاکره‌کننده ایران از دیدار امروز ظریف و اشتون خبر داد و گفت: “این دیدار یک ساعت به طول انجامید و درباره نحوه ادامه مذاکرات در سطح کارشناسی و رسیدن به توافق درباره متن نهایی رایزنی شد.”

عراقچی با بیان این که مذاکرات به مراحل “حساس” و “پیچیده” خود رسیده اس، افزود: “با توجه به حساسیت مذاکرات، اشتون از ظریف خواست که درباره متن تفاهم مشترک جلسه‌ای سه جانبه با حضور وزیر خارجه آمریکا برگزار شود تا بر روی مطالب باقی مانده در متن تفاهم گفت وگو شود.”

به‌گفته عراقچی مذاکرات کارشناسی “پیشرفت خوبی” داشته است اما ممکن است مذاکرات تا نیمه‌های شب یا روز شنبه ادامه یابد.

معاون وزیر امور خارجه ایران گفت نمی‌تواند وارد جزئیات مذاکرات شود اما در همین حال افزود: “متنی مشترک به‌طور بیانیه شامل طرح سه مرحله‌ای ایران (اهداف مشترک، گام اول و گام آخر) در حال مذاکره است و چارچوب این متن همان چارچوب طرح پیشنهادی ایران است که در ژنو یک ارایه شد.”

وی درباره این که گفته می‌شود توافق میان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ درباره حذف غنی‌سازی ۲۰ درصد است. گفت:”هیچ کدام از اخباری که در مورد جزئیات توافق میان ایران و۱+۵ منتشر شده است را تأیید نمی‌کنم. غنی‌سازی از اصول و حقوق ماست اما درباره اندازه، ابعاد و سطح آن می‌توان مذاکره کرد.”

از سوی دیگر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل هرگونه توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران در ژنو را رد کرد.

نتانیاهو در آغاز دیدار امروز خود با جان کری در فرودگاه تل‌آویو گفت: “این توافق بسیاری بدی است. اسرائیل آن را به‌طور کامل رد می‌کند.”

 

چه مواردی می‌تواند مورد توافق دو طرف قرار گیرد

اشپیگل آنلاین نوشته است هدف از توافق احتمالی کوتاه‌مدت میان دو طرفِ گفت‌وگو، به‌دست آوردن زمان بیشتر برای رسیدن به توافق نهایی است.

اگر ایران برنامه هسته‌ای خود را به‌طور موقت متوقف نکند، دریچه مذاکرات به‌زودی بسته خواهد شد.

اسرائیل بر این نظر است که ایران اگر بخواهد به سلاح هسته‌ای دست یابد، تنها چند ماه با آن فاصله دارد. نزدیک شدن به سلاح هسته‌ای خط قرمز اورشلیم است و دولت اسرائیل گفته است این اجازه را به ایران نخواهد داد.

بنا به نوشته اشپیگل آنلاین، برای اطمینان بخشیدن به غرب، ایران مجبور به عقب‌نشینی در ژنو است.

این عقب‌نشینی در زمینه‌های زیر خواهد بود:

اشپیگل آنلاین: برای اطمینان بخشیدن به غرب، ایران مجبور به عقب‌نشینی در ژنو است

غنی‌سازی: ایران موظف خواهد بود غنی سازی ۲۰ درصد اورانیوم را متوقف کند، میزانی که برای یک برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای لازم نیست اما به میزان اورانیوم مورد نیاز برای ساخت سلاح هسته‌ای نزدیک است.

اورانیوم ۲۰ درصد: ایران می‌تواند به اعلام این‌که چه میزان ذخایر اورانیوم ۲۰ درصدی دارد و یا در تدارک آن است تن در دهد.

سانتریفوژ: از گسترش بیشتر سانتریفوژهای نصب شده دست بکشد.

پلوتونیوم: تهران ممکن است بر سر راکتور آب سنگین اراک که در آن پلوتونیوم به‌دست آمده و می‌تواند برای ساخت سلاح هسته‌ای به‌کار رود نیز توافق کند.

شفاف‌سازی: برای کنترل این‌که ایران برنامه هسته‌ای خود را متوقف می‌کند کارشناسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دسترسی بهتری به تأسیسات اتمی ایران خواهند داشت تا فعالیت‌های هسته‌ای شفافیت بیشتری یابد.

تهران پیش از این اعلام کرده است که به پروتکل الحاقی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عمل خواهد کرد. این پذیرش امکان آن را فراهم خواهد ساخت که کارشناسان آژانس به‌طور سرزده از تأسیسات هسته‌ای ایران بازدید کنند.

این بالاترین سطح شفاف‌سازی است که می‌تواند زیر پوشش پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای انجام شود. ایران این پیمان را در سال ۱۹۶۸ امضا کرده است. پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای به ایران اجازه استفاده صلح‌آمیز از انرژی اتمی را می‌دهد اما همزمان استفاده از سلاح هسته‌ای را منع کرده است.

در برابر این اقدامات غرب نیز برای دستیابی به توافق باید در مورد کاهش تحریم‌ها علیه ایران اقدام کند.

واشنگتن اعلام کرده است که می‌توان کاهش “محدود” و “بی‌بازگشت” برخی تحریم‌ها را در نظر گرفت. با این حال دامنه مانور کشورهای گروه ۱+۵ بسیار محدود است. سخت‌ترین تحریم‌ها علیه ایران بر اساس قوانین کنگره آمریکا وضع شده‌اند. تنها این قوانین می‌توانند تحریم‌ها را لغو کنند و کنگره آمریکا نیز همگرایی کمی با دولت این کشور در مورد ایران دارد.

در حال حاضر کنگره آمریکا تحریم‌های تازه‌ای را علیه ایران در نظر دارد و سخنی از کاهش تحریم‌ها به میان نیاورده است.

تحریم‌های سبک‌تر ایران به آیین‌نامه اجرایی ریاست جمهوری آمریکا برمی‌گردند و باراک اوباما می‌تواند این تحریم‌ها را کاهش دهد.

دارایی‌های مسدود شده: طلاهای ایران که در آمریکا یا کشورهای دیگر مسدود شده‌اند می‌توانند آزاد شوند. این میزان طلا تا ۵۰ میلیارد دلار ارزش دارد.

تحریم‌های درجه دو: اروپا و آمریکا می‌توانند محدودیت‌ها در مورد تجارت طلا، فلزات گرانبها، سنگ‌های قیمتی و محصولات پتروشیمی را کاهش دهند.

اروپا و آمریکا پیش از این بارها اعلام کرده‌اند زمانی به کاهش اساسی تحریم‌ها دست خواهند زد که به یک توافق نهایی معتبر با ایران برسند.

منبع: زمانه

_______________________________________________________________

مقالات منتشر شده الزاما نقطه نظر، بيانگر سياست و اهداف نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران نميباشند. حق ويرايش اخبار و مقالات ارسالی برای هیئت تحریریۀ نشریه محفوظ است. 

 

 

 

صفحه‌ای که در آن قرار دارید، آرشیو سایت قدیمی نهضت مقاومت ملی ایران می‌باشد.برای دستیابی به سایت جدید به این آدرس رجوع کنید: namir.info