نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

‏شنبه‏، 2013‏/01‏/12

21

 

 

افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت‌ها

«طی چند سال اخیر ورود کالاهای بی‌کیفیت چینی به کشور، سبب شده وارد‌کنندگان رسمی کالاها و تجهیزات پزشکی که تمایل دارند، اجناس مرغوب را از مجاری قانونی وارد کشور کنند، به دلیل نوسانات قیمت ارز، حمایت نکردن دولت و سیستم بانکی کشور و بوروکراسی اعمال شده، قادر به رقابت نباشند و رو به ورشکستگی بگذارند.»

تقاطع جمهوری، ولیعصر محل سکونت فروشندگان تجهیزات پزشکی، اما گویا این قسمت از بازار به خواب رفته یا از سکنه خالی شده است. کسادی، خلوتی تنها واژگانی است که می‌توان در مورد بازار تجهیزات پزشکی که به گفته وزیر سابق بهداشت بالغ بر یک میلیارد دلار جنس دارد، به کار برد. افزایش بین ۱۰ تا ۳۰۰ درصدی قیمت‌ها و کاهش خرید از این بازار باعث شد تا فروشندگان این رسته صنفی خود را مصداق عینی کسادی و رکود بدانند. چین هم مانند تمام بازارهای دیگر در این بازار حرف اول و آخر را می‌زند و به گفته فروشندگان ۹۹ درصد از کالاهای بازار چینی هستند. کسادی در این بازار به قدری زیاد است که در طول مدت زمانی که این گزارش تهیه می‌شد (حدد دو‌ساعت) هیچ خرید و فروشی در این بازار انجام نشد.

چینی‌های بی‌کیفیت و قاچاق، بازار را قبضه کرده‌اند

به گزارش شرق یک فروشنده دیگر که از کسادی بازار کلافه شده بود، از رخنه کالاهای چینی بی‌کیفیت و قاچاق در بازار گله می‌کند. وی می‌گوید: «طی چند سال اخیر ورود کالاهای بی‌کیفیت چینی به کشور، سبب شده وارد‌کنندگان رسمی کالاها و تجهیزات پزشکی که تمایل دارند، اجناس مرغوب را از مجاری قانونی وارد کشور کنند، به دلیل نوسانات قیمت ارز، حمایت نکردن دولت و سیستم بانکی کشور و بوروکراسی اعمال شده، قادر به رقابت نباشند و رو به ورشکستگی بگذارند.»

وی ادامه می‌دهد: «کالاهای قاچاق با وجود اینکه از کیفیت لازم برخوردار نیستند اما به واسطه پایین بودن قیمت‌شان حرف اول را در بازار می‌زنند و این باعث ضرر و زیان تولیدکنندگان داخلی و واردکنندگان رسمی این بازار شده است.» این فروشنده در ادامه به ترفندهای جدید دولت برای جلوگیری از افزایش قاچاق ایراداتی را وارد کرد و گفت: «کالاهای ما کالاهای پزشکی هستند که با سلامت مردم دخیل‌اند و باید استانداردها را در ساخت آنها رعایت کرد و تاریخ مصرف آنها هم خیلی مهم است اما دولت با تعیین تعرفه‌های بالا شرایطی را فراهم کرده که نمی شود مواد اولیه با قیمت مناسب وارد کرد و تولیدکنندگان داخلی همواره برای خریدهای خارجی خود با مشکل مواجهند.» این فعال بازار می‌گوید: «از طرف دیگر تعرفه کالاهای ساخته شده هم بالاست و دولت تعرفه‌های بین ۱۰ تا ۵۵درصدی را روی این کالاها اعمال می‌کند، به همین دلیل قاچاق مقرون به صرفه‌تر است و دست‌هایی اقدام به واردات غیررسمی می‌کنند و این رفتار مضرات چندگانه‌ای را به‌دنبال دارد.» وی در شمردن مضرات این رفتار گفت: «اولین تهدید و مهم‌ترین تهدید در این میان متوجه سلامت جامعه و مردم است. به‌گونه‌ای که وقتی کالاهای قاچاق وارد می‌شود، دیگر در شرایط استاندارد حمل و نقل نمی‌شوند و ممکن است به تجهیزات آسیب‌هایی وارد شود که باعث به خطر افتادن سلامت مصرف‌کنندگان باشد.» این فعال صنفی اضافه کرد: «از طرف دیگر دولت هم درآمد خود را از این بخش از دست می‌دهد و متضرر می‌شود.

طرف دیگر قضایا ضرر و زیان تولیدکنندگان و واردکنندگان رسمی است که با ورود کالاهای قاچاق به آنها تحمیل می‌شود و این به‌منزله کاهش اشتغال رسمی در این بخش است.» وی در ادامه به تغییر مدیریت پزشکی کشور اشاره کرد و گفت: «در حالی‌که هم اتحادیه صنفی و هم وزارت بهداشت به عنوان بخش‌های مدیریتی باید به این بازار توجه کنند، اما با وجود بحران در بازار، وزیر بهداشت برکنار شده و این موضوع باعث تشدید اختلالات شده است. در عین حال رییس اتحادیه ما، آقای قاسم نوده فراهانی است که علاوه بر ریاست اتحادیه، رییس شورای اصناف کشور هم هست و با توجه به اهمیت شورا و دغدغه‌های آن دیگر مجالی برای رسیدگی به امور اتحادیه واردکنندگان تجهیزات پزشکی ندارد.»

افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت‌ها

خانم هراتی، فروشنده‌ای که در حال انبارگردانی است افزایش ۳۰۰درصدی قیمت‌ها نسبت به سه ماه قبل صحبت می‌کند و می‌گوید: «افزایش قیمت دلار باعث شده که قیمت تجهیزات پزشکی اعم از درمانگاهی، بیمارستانی و خانگی با افزایش زیادی مواجه شوند و خریداران آنها به حداقل برسد.» این فعال بازار عنوان کرد که با بالا رفتن قیمت دلار بیشتر تجهیزات پزشکی از چین وارد می‌شوند. هراتی اضافه کرد: «در حالی که کاهش خدمات پزشکی اخطاری برای سلامت جامعه است اما مسوولان به این موضوع توجه ندارند.»

وی در پاسخ به این سوال که بیشترین افزایش قیمت‌ها روی کدام دسته کالاهای این بازار رخ داده است، گفت: «به نظرم کالاها و تجهیزات اتاق جراحی بیش از سایر اقلام،‌گران شده‌اند.» هراتی در پایان عنوان کرد که با وجود این به دلیل عدم واردات کالا در برخی اقلام به شدت کمبود وجود دارد. این فروشنده در ادامه گفت: «درحالی‌که گرانی دلار و کمبود کالاها وجود دارد، تعرفه‌های بین ۱۵ تا ۵۵ درصد هم بر سختی روند بازار اضافه می‌کند و اجازه نمی‌دهد در چنین شرایطی در راستای تسهیل این روند و تامین کالاها باید تغییراتی اعمال شود.»

تجهیزات اتاق عمل بیش از دو برابر افزایش قیمت داشته‌اند

نصیری، یکی دیگر از فروشندگان خیابان جمهوری می‌گوید: قیمت تجهیزات اتاق عمل بیش از دو برابر افزایش یافته است. وی عنوان می‌کند که نسبت به سه ماه قبل قیمت کالاهای این بازار بین ۱۰تا ۲۰۰درصد بالا رفته‌اند. این فعال بازار گرانی را علت اصلی رکود شدید بازار می‌داند و می‌گوید: «بعد از افزایش قیمت دلار، قیمت‌های بازار ما به شدت افزایش یافت و مشتریانمان نیز به حداقل رسیدند.» نصیری هم مبدا بسیاری از کالاهای واردشده به این بازار را چین می‌داند و می‌گوید: «با افزایش نرخ ارز، هزینه‌های سرباری به واردکنندگان این صنف تحمیل شد و آنها مجبور شدند که واردات خود را محدود به کشور چین کنند.» به گفته نصیری پیش از این امکان واردات از کشورهای پاکستان، آلمان و سوییس هم وجود داشت اما در حال حاضر به دلیل اینکه دیگر واردات از این مبادی مقرون به صرفه نیست، دیگر از این کشورها وارداتی صورت نمی‌گیرد. نصیری اینگونه آمار داد که در چند ماه گذشته فروش واحد وی بین ۳۰ تا ۴۰درصد کاهش پیدا کرده است. این فعال بازار تجهیزات پزشکی نیز کاهش خرید از بازار تجهیزات پزشکی را به منزله خطری برای سلامت جامعه دانست.

مردم کمتر به سلامتی خود توجه می‌کنند

احمد فروشنده‌ای که در حال مرتب کردن قفسه‌ها و همین‌طور دکوراسیون مغازه‌اش است، برای کاهش سهم دارو و درمان در سبد خانوارها هشدار داد. وی گفت: « در چند ماه گذشته تمام اقلام مصرفی خانواده‌ها با افزایش قیمت مواجه شده و آنها مجبور شده‌اند که هزینه‌های درمانی و پزشکی خود را به حداقل برسانند.» این فعال بازار ادامه داد: «این در حالی است که با افزایش قیمت کالاها و تجهیزات پزشکی عملا موقعیت پیشین را در سبد خانوارها ندارند و خرید تجهیزات پزشکی و درمانی دیگر در اولویت‌های خرید آنها نیست.» وی در ادامه به هرج و مرج قیمت در بازار اشاره کرد و گفت: «بالا رفتن قیمت‌ها و کاهش آمار خرید باعث شده که دست‌های پنهان قاچاق دست به کار شوند و جنس به بازار تزریق کنند، این موضوع باعث نرخ‌شکنی تعدادی از مغازه‌ها نسبت به سایر کسبه شده است.» به گفته این فعال بازار پاره‌ای دیگر از واحدهای صنفی هم برای جلب مشتری و افزایش فروش‌شان حراج گذاشته‌اند و همین موضوع باعث شده که بر دامنه هرج‌و‌مرج قیمت‌ها در بازار اضافه شود. احمد در ادامه میزان افزایش قیمت‌های این بازار را بین ۳۰ تا ۳۰۰‌درصد عنوان کرد و در مورد کاهش خرید کالاهای پزشکی گفت: «خرید اماکن پزشکی کم شده و خانواده‌ها هم توان خرید کالاهای‌گران را ندارند. قبلا جوراب‌های واریس، دستگاه‌های تعیین قند و فشارخون، بالاترین آمار فروش را داشته‌اند. اما افزایش قیمت‌ها به گونه‌ای است که مردم بیش از اینکه خرید کنند قیمت می‌گیرند و دست خالی می‌روند.» این فروشنده ادامه داد: «یک جفت جوراب واریس بعد از بالارفتن قیمت دلار از ۴۰ هزار تومان به ۱۲۰ هزار تومان رسیده است و دیگر در این قیمت خریدار ندارد.» احمد در مورد میزان کالاهای وارداتی در این بازار گفت: «حدود ۵۰‌درصد از کالاهای بازار از خارج وارد شده‌اند که از میان رقبای خارجی حدود ۹۹درصد کالاها از چین وارد شده‌اند.»

بازارمان خراب است

نادر هم که در این صنف مشغول است، می‌گوید: «از بازارمان نپرسید که بسیار خراب است.» وی ادامه می‌دهد: «افزایش قیمت‌ها و کاهش توان خرید مردم مسبب رکود بی‌سابقه‌ای در بازار ما شده است.» این فروشنده ادامه داد: «در سه ماه گذشته قیمت‌ها با افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی مواجه شده و به همین دلیل فروش ما با کاهش ۵۰درصدی همراه بوده است.» این فعال بازار در ادامه گفت: «درحالی بازار با رکود و کاهش فروش مواجه است که در مورد برخی از کالاها کمبود است و این باعث شده که قیمت برخی اقلام علاوه بر اینکه تحت تاثیر نرخ ارز افزایش پیدا کنند، به دلیل کمبود عرضه، افزایش قیمت آنها تشدید شود.»

دندانپزشکان مواد بی‌کیفیت می‌خرند

در همین حال یکی از فروشندگان مواد و تجهیزات پزشکی، از افزایش خرید مواد بی‌کیفیت توسط دانپزشکان هشدار می‌دهد و می‌گوید: «در سه ماه گذشته بیشتر دندانپزشکانی که به مغازه مراجعه می‌کنند دیگر مواد درجه یک سابق را نمی‌خرند و به دنبال مواد درجه دو و سه می‌گردند.» این فعال بازار این رفتار دندانپزشکان را ناشی از افزایش ۶۰ درصدی قیمت مواد اولیه دانست و گفت: «وقتی از مشتریانمان می‌پرسیم که چرا دنبال این کالاهای بی‌کیفیت یا کم‌کیفیت هستند، می‌گویند که هزینه‌های پزشکی‌شان بالا رفته و از طرف دیگر توان مردم کاهش پیدا کرده است، بنابراین برای اینکه بتوانند خدمات دندانپزشکی خود را ارزان‌تر به بیماران بدهند، از مواد کم‌کیفیت استفاده می‌کنند.» در همین باره تلاش شد تا با قاسم نوده فراهانی رییس اتحادیه صنف واردکنندگان تجهیزات پزشکی که درعین حال ریاست شورای اصناف کشور را نیز به عهده دارد، گفت‌وگویی انجام دهیم. با وجود اینکه وی در گفت‌وگوی تلفنی قول مساعد داد که سر فرصت و بعد از جمع‌آوری اطلاعات پاسخگوی شرق باشد اما در تماس‌های بعدی امکان برقراری ارتباط و مصاحبه ممکن نشد.

بازار به روایت آمار

بر اساس آمارها و گزارش‌های وزارت بهداشت، چرخه مالی تجهیزات پزشکی در دنیا ۲۰۰‌میلیارد‌دلار برآورد می‌شود که سهم ایران از این حجم مبالادت در حدود دو‌میلیارد‌دلار (یک‌صدم‌درصد) است. مرضیه وحیددستجردی وزیر پیشین بهداشت درمان و آموزش پزشکی فروردین ماه امسال در مورد آمار و چرخه مالی این بازار توضیحاتی داده بود. به گفته وی ارزش کالاهای بازار تجهیزات پزشکی بالغ بر یک‌میلیارد‌دلار است که از این میزان ۸۵۰‌میلیارد‌دلار واردات تجهیزات پزشکی صورت می‌گیرد و سهم تولیدات داخل در این بازار نیز ۲۰۰‌میلیارد‌دلار است.

کلمه

_______________________________________________________________

مقالات منتشر شده الزاما نقطه نظر، بيانگر سياست و اهداف نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران نميباشند. حق ويرايش اخبار و مقالات ارسالی برای هیئت تحریریۀ نشریه محفوظ است. 

 

 

 

صفحه‌ای که در آن قرار دارید، آرشیو سایت قدیمی نهضت مقاومت ملی ایران می‌باشد.برای دستیابی به سایت جدید به این آدرس رجوع کنید: namir.info