نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

‏پنجشنبه‏، 2012‏/12‏/20

22

 

 

مصرف گازوئیل در ایران، ۱۶۰ برابر میزان مجاز است!

بازگشت آلودگی‌های کشنده به تهران/ چه کسی مقصر است؟ این بار چند نفر قربانی می‌شوند؟

هنوز در خاطر بسیاری از مردم موضوع بنزین های سرطان زا باقی مانده است که همزمان با اعلام خبر طرح ضربتی خودکفایی و تولید بنزین، از سوی یک نماینده مجلس هشتم فاش شد که بنزین تولید شده با شعار خودکفایی، جان مردم را به خاطر می‌اندازد و سرطان زاست.

مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران خبر داده که آلودگی هوای پایتخت از امروز دوباره در شرایط ناسالم قرار گرفته است. او شهر ری را آلوده ترین نقطه تهران اعلام کرده و می گوید شاخص ذرات کمتر از ۲٫۵ میکرون که دیروز ۷۲ بود، امروز ناگهان به ۱۱۹ رسیده است. طبعا دیگر شهرهای بزرگ و صنعتی کشور نیز از امشب و فردا به همین وضعیت دچار خواهند شد.

به گزارش کلمه، پایتخت در حالی به وضعیت آلوده سابق بازگشته است که آمار و اطلاعات رسمی در این باره متناقض است. در این میان نگران کننده تر از همه، غیر استاندارد بودن بنزین تولید داخل و احتمال سرطان زا بودن آن، و نیز میزان تکان دهنده مصرف گازوئیل است که به گفته یک مقام دولتی سابق ۱۶۰ برابر حد مجاز استاندارد است.

با وجود رکوردزنی روزهای آلوده تهران، آمار مرگ و میر ناشی از این آلودگی ها اما مشخص نیست. اگر چه اخیرا وزارت بهداشت از ارایه این آمار خودداری کرده است؛ اما طبق اعلام مدیرکل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، به طور متوسط ۴ تا ۵ هزار نفر بر اثر افزایش ذرات کمتر از ۲٫۵ میکرون فوت کرده اند.

با این همه پاسخ وزارت بهداشت در خصوص آمار فوتی‌های ناشی از آلودگی هوا منفی بوده و نماینده این وزارتخانه با خودداری از ارائه آمار در این باره مدعی شده است که  گزارشی در این رابطه وجود ندارد.

تناقض در آمارهای شهرداری و وزارت بهداشت

بر اساس گزارش هشت ماهه ابتدای سالهای ۸۹، ۹۰ و ۹۱ که توسط شهرداری ارائه شد، در سال ۸۹ تهران ۱۴ روز پاک، ۱۹۸ روز هوای سالم و ۳۳ روز ناسالم و یک روز بسیار ناسالم داشته است همچنین در هشت ماهه اول سال ۹۰ نیز شهر تهران دو روز پاک، ۹۸ روز سالم، ۱۴۳ روز ناسالم و سه روز بسیار سالم داشت و بر اساس آمار در هشت ماهه نخست امسال یک روز پاک، ۱۶۰ روز سالم ۸۴ روز ناسالم و یک روز بسیار ناسالم داشتیم.

این در حالی است که  گزارش وزارت بهداشت می گوید در سال ۹۰ پایتخت ۳۲۱ روز ناسالم داشته است؛ آماری که در مغایرت با گزارش شهرداری است.

رشیدی، مدیرکل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، از آمار و ارقام وزارت بهداشت گله مند است و گفته است: اگر بر مبنای استاندارد جدید میزان آلودگی هوای تهران اعلام شود تعداد روزهای ناسالم و بسیار ناسالم افزایش چشگیری خواهد داشت اما وزارت بهداشت و سازمان محیط زیست اجازه استفاده از این استاندارد را نمی‌دهند. او هشدار داده که تعداد روزهای ناسالم و بسیار ناسالم هوای تهران بر اساس استاندارد جدید خیلی زیاد است.

استدلال او این است که شاید دلیل اینکه محیط زیست و وزارت بهداشت اجازه استفاده از استانداردهای جدید را نمی دهند، جلوگیری از سیاه نمایی و تشویش اذهان عمومی است؛ زیرا با استفاده از این استاندارد، میزان آلاینده های هوا نسبت به سالهای گذشته بسیار بالاتر می رود.

افزایش نگرانی ها در مورد سوخت غیراستاندارد

در مورد منشأ آلودگی تهران که سابقه ای دیرینه دارد، عواملی زیادی دست به هم داده است. از افزایش خودروها و ترافیک و جمعیت تا مشکلات حمل و نقل عمومی. اما آنچه طی سالهای اخیر به این موضوع دامن زده و کارشناسان و متخصصان را نگران کرده است، غیراستاندارد بودن سوخت تولید شده در کشور است.

در این زمینه اخیرا یک مقام بلندپایه دولت اصلاحات آمار وحشتناکی ارائه کرده است. طبق اعلام مسعود خوانساری، معاون وزیر راه در دوره خاتمی، میزان مصرف مجاز گازوییل ۵۰PPM است، در حالی که میزان مصرف گازوییل در ایران ۸۰۰۰PPM برآورد شده است. به عبارتی ۱۶۰ برابر میزان مجاز!

از سویی رشیدی مدیرکل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در جمع خبرنگاران اعلام کرده که هنوز در استاندارد سازی سوخت به  یورو ۲ و یورو ۴ نرسیده‌ایم در حالی که سالیان سال است در بعضی از کشورها به استاندارهای یورو ۵ نیز رسیده‌اند.

به اعتقاد او، بر خلاف ادعای سازمان محیط زیست مبنی بر اینکه دیگر مشکلی در مورد گازهای آلاینده نداریم و فقط مشکل در خصوص ذرات معلق کمتر از دو و نیم میکرون است، میزان سالانه گازهای آلاینده در بسیاری از روزها بالاتر از حد مجاز و در شرایط ناسالم است.

بنزین غیر استاندارد، سرطان زا و باعث آلودگی هوا

هنوز در خاطر بسیاری از مردم موضوع بنزین های سرطان زا باقی مانده است که همزمان با اعلام خبر طرح ضربتی خودکفایی و تولید بنزین، از سوی یک نماینده مجلس هشتم فاش شد که بنزین تولید شده با شعار خودکفایی، جان مردم را به خاطر می‌اندازد و سرطان زاست.

در همان مقطع، عسگر جلالیان از نمایندگان مجلس به خبرآنلاین گفته بود: بنزینی که در پالایشگاه ها به شکل غیر استاندارد تولید میشود سرطان زا است واگر این بنزین سرطان‌زا در اختیار مردم قرار بگیرد مردم را به صورت حادتری درگیر می‌کند و هزینه تمام شده آن برای کشور نیز بالاتر است.

او گفته بود: طرح ضربتی تولید بنزین باید هرچه سریع‌تر متوقف شود. چون نه از لحاظ هزینه به صرفه است و نه HSC دارد و تبعات زیست‌محیطی آن‌را هم نمی‌توان نادیده گرفت.

اما با این وجود دولت همچنان به کار تبلیغاتی خود ادامه می دهد. علیرضا ضیغمی معاون وزیر نفت اخیرا از راه‌اندازی ۵ طرح جدید بنزین در پالایشگاه‌های موجود نفت خبر داده و به مهر اعلام کرده که به زودی ظرفیت تولید بنزین ایران از مرز ۷۰ میلیون لیتر در روز عبور می‌کند. او اما در خصوص کیفیت و استاندارد این تولید اشاره ای نکرده است.

این روزها که با بحث تحریم های بین المللی، پز سیاسی و داخلی وزارت نفت و دولت در مورد بنزین بالا گرفته و همزمان با آن کارشناسان در مورد غیراستاندارد بودن این تولید هشدار می دهند. هشداری که سابقه ای دیرینه دارد و در مقاطع مختلف با تشدید آلودگی هوا بر سر زبان ها می آید و بعد به فراموشی سپرده می شود.

بنزین و گازوییل غیر استانداردی که دولت احمدی نژاد برای مصرف تبلیغاتی و مقابله ادعایی در داخل کشور تولید کرده، علاوه بر سرطان‌زا بودن، عامل اصلی آلودگی هوای تهران هم معرفی شده است.

محسن نریمان، نماینده مجلس هشتم هم پیش از این فاش کرده بود: “بنزین های غیر استانداردی که در تهران استفاده می شود موجب افزایش این آلودگی هوا شده است.”

اینها در حالی است که به گفته رشیدی برنامه جدید کاهش الودگی هوا نیز که در ۱۳محور تصویب شده هنوز به مرحله اجرا درنیامده است.  بند یک این مصوبه که بر تولید خودرو براساس استاندارد یورو۴ تاکید دارد، بند۲ و بند۳ که بر کاتالیست و ارایه سوخت استاندارد تاکید دارد هیچ کدام به طور کامل محقق نشده است.

مصوبه دولت که از اسفند ۹۰ ابلاغ شده است نیز هنوز بصورت کامل به مرحله اجرا در نیامده بر اساس این مصوبه باید از ابتدای سال جاری سوخت با استاندارد یورو ۴ عرضه می شد که محقق نشده  و از ابتدای سال ۹۲ خودرو با استاندارد یورو ۵ را داشته باشیم که همان طور که میدانید خودروهای تولیدی هنوز با استاندارد یورو ۲ هستند.

از سویی در حالی دبیر کمیته هماهنگی و نظارت مواقع اضطراری آلودگی هوای تهران از گسترش محدوده طرح ترافیک به زوج و فرد طی روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه خبر داده است که این ممنوعیت به آسانی با خرج مبالغی قابل حل است و مسوولان مستقر در این محدوده با دریافت پول به تمام خودروها اجازه عبور و مرور می دهند.

به هر روی، ناتوانی دولت از مهار معضل آلودگی هوا به همه ثابت شده و مشخص نیست دولتی که عاجز از حل مشکلی در این سطح است چگونه دم از مدیریت بر جهان می زند.

کلمه

_______________________________________________________________

مقالات منتشر شده الزاما نقطه نظر، بيانگر سياست و اهداف نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران نميباشند. حق ويرايش اخبار و مقالات ارسالی برای هیئت تحریریۀ نشریه محفوظ است. 

 

 

 

صفحه‌ای که در آن قرار دارید، آرشیو سایت قدیمی نهضت مقاومت ملی ایران می‌باشد.برای دستیابی به سایت جدید به این آدرس رجوع کنید: namir.info