نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

‏دوشنبه‏، 2012‏/07‏/16

32

 

 

گزارش میدانی کلمه از واکنش‌های مردم به عرضه مرغ جیره‌بندی به نرخ دولتی

صف‌های مرغ همچنان طولانی‌تر می‌شود؛ مردم نگران قحطی

یکی از شهروندان با انتقاد از افزایش قیمت کالاهای مختلف به ویژه مرغ، می گوید: آقایان در حال دور زدن تحریم ها هستند، اما در این دور پیچ در پیچ تا مردم را سکته ندهند دست بردار نیستند. شهروند دیگری نیز با اعتراض به آنها که به صف های مرغ پناه آورده اند توصیه می کند که خرید را تحریم کنند و شخصیت خود را با ایستادن در این صف ها زیر سوال نبرند. خانم جوانی هم در مورد صف های مرغ و گرانی می گوید: مردم را مسخره خودشان کرده اند. با این همه گرفتاری و مشکلات که برایمان درست کرده اند فقط مانده است در صف مرغ و گوشت و نان بایستیم....

صف های مرغ همچنان در کشور برقرار است، و شاید روز به روز در حال طولانی تر شدن. دولت هنوز ناتوان از مهار بازار است و یکه تازی و پرواز قیمت مرغ با رسیدن به مرز ۹۰۰۰ تومان تداوم دارد. با این حال وعده های رنگین و تو خالی برای تثبیت قیمت هم داستانی دنباله دار است.

عکسهای این صف های طولانی در گرمای تابستان در شهرهای مختلف کشور، مردمی را به تصویر می کشد که سختی بی تدبیری و سوء مدیریت دولت را با خود به دوش می کشند. اگر آخرین تجربه جمعی از مردم از ایستادن در صف با ترفند دولت در فروش ارز و سکه برای خالی کردن جیب و سرمایه مردم همراه بود، اما صف های امروز روایت دیگری دارد. این بار تحریم های بین المللی صف های خرید ارزاق را به کشور کشانده است. تحریمی که حاکمیت مدعی است بی اثر بوده و آن را دور زده است. اما دولت حتی از تامین نیاز حداقلی برای خوراک مرغداری ها که منجر به افزایش قیمت مرغ شده ناتوان بوده و با وجود اعمال سیاست های دستوری هنوز موفق به ساماندهی این بازار نشده است.

در آخرین اظهارنظر مسئولان دولتی، نعمت الله ترکی معاون برنامه‌ریزی استانداری تهران وعده داد که در این هفته با توجه به واردات و توزیع نهاده‌های دامی، قیمت تمام شده مرغ در هر کیلو کاهش می‌یابد. اما برخلاف این وعده، در اولین روز هفته قیمت های بازار حکایت از موج جدید افزایش قیمت این کالا دارد و امروز حتی اخباری از فروش مرغ با قیمت هایی نزدیک به دو برابر قیمت دولتی ۴۷۰۰ تومان هم در بازار آزاد تهران منتشر شد. ایمنا در این باره نوشت: در حالی در اصفهان عرضه و تقاضا برای مرغ بسیار با کاهش روبه‌رو شده که فروشندگان این کالا را در بازار آزاد تهران با قیمت ۸ تا ۹ هزار تومان می‌فروشند. آنگونه که کارشناسان اقتصادی پیش بینی می کنند جهش قیمتی مرغ رکوردهای جدیدی را ثبت خواهد کرد.

همه این اخبار در حالی است که یک نماینده مجلس فاش می کند در ماه های گذشته تعداد محدودی از افراد صاحب نفوذ در بدنه دولت نهاده های مرغداری ها را با ارز دولتی وارد کشور کرده و جهت به دست آوردن سودهای کلان اقدام به فروش آن در بازار آزاد کردند که این مسئله موجب افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار شده است.

خبرنگار کلمه درباره قیمت مرغ و وضعیت بازار پای سخن شما نشسته است. در این گفت و گوها با مردم، کلمه ای که زیاد از سوی شهروندان شنیده می شود، «قحطی» است که مردم آن را برای آینده کشور پیش بینی می کنند؛ حتی اگر دولت چنین وضعیتی را به کلی انکار کند. بسیاری از مردم هم شهروندان دیگر را دعوت به خرید نکردن و تحریم می کنند و در مجموع اکثریت مردم نگران اوضاع اقتصادی و معیشتی خود هستند. مشروح این گزارش را با هم می خوانیم.

*       *       *

انرژی هسته ای مهم تر است یا معیشت مردم؟

یکی از شهروندان با انتقاد از افزایش قیمت کالاهای مختلف به ویژه مرغ، می گوید: آقایان در حال دور زدن تحریم ها هستند دیگر. اما در این دور پیچ در پیچ تا مردم را سکته ندهند دست بردار نیستند. یکی نیست بگوید انرژی هسته ای مهم است یا معیشت مردم. اگر وضع مردم به اندازه اورانیوم برای اینها اهمیت داشت این حال و روز مردم و کشور نبود.

پرسش شونده دیگری هم در اشاره به قیمت دولتی مرغ، با عصبانیت می گوید : مگر ۴۷۰۰ تومان ارزان است؟ مردم را مسخره خودشان کرده اند.

خانم جوانی را در مورد صف های مرغ و گرانی این کالا مورد سوال قرار می دهم که این گونه اظهار نظر می کند: مردم را مسخره خودشان کرده اند. با این همه گرفتاری و مشکلات که برایمان درست کرده اند فقط مانده است در صف مرغ و گوشت و نان بایستیم. او ادامه می دهد: مدتهاست دیگر مرغ نمی خریم. خیلی ها را می بینم که به دلیل گرانی مرغ به خرید جگر مرغ و دل و … رو آورده اند.

شهروند دیگری نیز با اعتراض به آنها که به صف های مرغ پناه آورده اند توصیه می کند که خرید را تحریم کنند و شخصیت خود را با ایستادن در این صف ها زیر سوال نبرند.

از خانم میانسالی پس از خرید از خرده فروشی های مرغ در مورد قیمت ها می پرسم که خریدش را که پای مرغ است، نشان می دهد و می گوید: برای خرید همین پای مرغ که تا چند وقت پیش دور ریز بود، کیلویی ۱۵۰۰ پول پرداخت کردم.

گلایه های مردم از روند افزایشی قیمت مرغ در حالی است که نعمت الله ترکی معاون استاندار تهران زیر بار واقعیت بازار مرغ نرفته و در شرایطی که تمام فروشگاه های تهران قیمت بالای ۷هزار تومان را برای این کالا تجربه می کنند، اعلام کرده که اینها گرانی نیست؛ بلکه گران فروشی است.

این مسئول دولتی البته به این هم اعتراف کرده که: حقیقت این است که گران شدن مرغ دست ما نیست!

مرغداری ها اعتصاب نکردند؛ ورشکست شدند

در همین زمینه اخبار زیادی از نایاب شدن مرغ در کشور به گوش می رسد. موضوعی که علت آن با اعلام خبر ورشکستگی بسیاری از واحدهای تولیدی مرغداری از سوی مدیر عامل اتحادیه مرغداران تخم گذار استان تهران مشخص می شود.

یکی از خرده فروشان می گوید: مردم کمی فکر کنند متوجه می شوند خرید از ما مقرون به صرفه تر است تا اینکه یک ماشین بگیرند و بخواهند از این مراکز توزیع که بسیار محدود و بی سر و صاحب است پیدا کنند و مرغ منجمد بخرند.

او در توضیح علت افزایش قیمت مرغ می گوید: فقط و فقط تحریم. مرغداری ها یک به یک ورشکست شدند. کشتار نمی کنند. نه اینکه اعتصاب کرده باشند. مرغی ندارند. همین باعث کمبود مرغ شده است.

از سویی مرغداران فعال و نیمه فعال فعلی هم که شغل خود را مقرون به صرفه نمی دانند به فکر تعطیلی کار هستند. بسیاری از مرغداری ها هم اقدام به تعطیلی کرده اند.

خرده فروش دیگری هم با پیش بینی افزایش قیمت مرغ در روزهای آینده می گوید: دانه مرغ نیست. بعد آقایان قبل از واردات اعلام کردند که ما بین مرغداران توزیع کردیم. تازه مثل اینکه رسیده اما در بندر مانده و اجازه ورود نمی دهند. مرغ هم کمیاب است و کشتاری نیست.

مردم از قحطی سخن می گویند

از سویی توزیع مرغ سهمیه ای میان مردم شائبه قحطی را قوت بخشیده است؛ کلمه ای که این روزها بسیار در کوچه و بازار زمزمه می شود. چنانچه شهروندی با شنیدن سوال درباره توزیع مرغ دولتی، به این جمله اکتفا می کند که “قحطی در راه است.”

شهروندی معتقد است رسما دارند مردم را برای دوران جنگ و قحطی آماده می کنند، که متاسفانه مردم هم تابع حکومت حرکت می کنند.

خانم جوانی هم از واکنش مردم به گرانی ها گلایه می کند و می گوید: هر بازی که حکومت می دهد، مردم هم تابع اند و با ساز دولت می رقصند. با این شیوه مردم، مشکلات ما همیشه باقی است.

آقایی نقل می کند در سفری به آلمان، در رستوران سفارش مرغ داده که پس از آن متوجه نگاه ها و خشم حاضرین شده و با پرس و جو متوجه شده که مرغ در آلمان کمی گران شده و آلمانی ها در اقدامی هماهنگ خرید آن را تحریم کرده اند.

او با نقل این خاطره، توضیح می دهد: در ایران بر عکس همه دنیا است. هر کالایی که گران می شود، حرص و طمع مردم هم برای خرید آن بیشتر می شود. یکی نیست به این جماعت بگوید خب حالا یک مدت مرغ نخور، نمی میری.

آن یکی هم نظرش بر این است که تازه این روزگار خوب کشور است. تحریم ها همه را فلج می کند. حالا مانده تا قحطی کشور را بگیرد.

حق مردم این نیست

داستان گرانی و کمبود مرغ در حالی است که توزیع نامناسب و جیره بندی آن با وجود صف های طولانی که موجب نارضایتی مردم شده، هنوز تداوم دارد.

خانمی با کهولت سن از جمله شهروندانی است که صف های طولانی را برای خرید مرغ تحمل کرده و مرغی نصیب او نشده است. با گلایه می گوید: به خدا این حق مردم نیست. او انتقاد می کند که مدت ها در صف ایستاده و مرکز توزیع مرغ تنها نیم ساعت اقدام به توزیع مرغ دولتی کرده و بعد مردم را رها کرده و رفته اند.

شهروند دیگری هم نقل می کند: خواهرم سحر رفته تا با گذشت ساعت ها موفق شده مرغ دریافت کند. آخر مردم با این همه گرفتاری، صبح سر کار هستند مگر وقت ایستادن در صف مرغ را دارند؟

نکته قابل توجه، اظهار نظر یکی از شهروندان است که با آنکه مدت طولانی را برای ایستادن در صف مرغ ۴۷۰۰ تومانی صرف کرده، اما مرغ را به قیمت پنج هزار تومان خریده است.

مرد میانسالی هم با اشاره به اینکه مرغداری ها قبلا چاله هایی برای مرغ های مرده خود داشتند، به توزیع مرغ های مرده در بازار اشاره می کند و می گوید: خب برای طرف صرف ندارد و با گرانی که پیش آمده حتی از ناخن مرغ هم نمی گذرند.

این مشکلات تنها محدود به تهران نیست و در سراسر کشور گرانی و شیوه توزیع مرغ موجب نارضایتی مردم شده است. خبرگزاری مهر در این باره گزارش داده که کمبود و گرانی مرغ سبب شده تا برخی شهروندانی گلستانی از ساعت چهار بامداد برای خرید مرغ ارزان در صف بایستند. این در شرایطی است که به هر نفر تنها دو عدد مرغ عرضه می شود.

یک شهروند گرگانی می گوید: من از حدود ساعت ۵ صبح در این صف ایستاده ام اما تا به الان که حدود ۹ صبح است، هنوز هیچ مرغی تحویل نگرفته ام.

دیگری نیز این سوال را مطرح می کند که چرا مسئولان استان به این امر رسیدگی نمی کنند؟ آیا هیچ شده است که در باره به این صف های طولانی سر بزنند؟

برخی از شهروندان اردبیلی هم با انتقاد از گرانی های اخیر، عدم نظارت، کنترل بازار، سودجویی برخی و بی توجهی مسئولان استانی به گرانی اقلام غذایی را عامل افزایش بیش از پیش گرانی این کالا دانستند.

خبرنگار کلمه از استان البرز نیز گزارش داده که مردم برای خرید مرغ جیره بندی ساعت ۴ صبح باید در صف بایستند تا موفق به دریافت بن خرید شوند.

ایرنا نیز در گزارشی به گلایه مردم ساوه پرداخته که به محدود بودن مراکز عرضه مرغ به نرخ دولتی اشاره کرده اند.

مردم بوشهر هم نگران از افزایش قیمت مرغ هستند و این در حالی است که به گزارش سایت خلیج فارس، سهمیه این مراکز در مواجهه با نیاز شهروندان، کم است و پس از ۳۰ دقیقه از آغاز توزیع که سهم هر نفر حداکثر دو مرغ است؛ مرغ ها تمام می شود و بسیاری از حاضران باید دست خالی محل را ترک کنند، آن هم در شرایطی که ساعتی پیش از آغاز توزیع مرغ دولتی در صف بوده اند.

رئیس اتحادیه مرغداران خراسان شمالی نیز انتقاد کرده که با رویه کنونی توزیع نهاده‌ها، به یقین قیمت مرغ در استان با نزدیک شدن ماه مبارک رمضان، از هر کیلوگرم ۷ هزار تومان نیز بیشتر خواهد شد.

علت اصلی گرانی مرغ چیست؟

عدم نظارت کافی دولت و همچنین نبود تناسب بین رشد قیمت مرغ با افزایش قیمت خوراک طیور از عوامل اصلی افزایش بی سابقه قیمت مرغ اعلام می شود. موضوعی که از مدتها قبل قابل پیش بینی بوده و دولت برای پیشگیری آن اقدامی نکرده و حالا می خواهد به شکل دستوری قیمت مرغ را به کنترل در آورد.

کنجاله سویا در ابتدای سال گذشته کیلویی ۵۰۰ تومان خریداری می‌شد که قیمت آن در پایان سال ۹۰ در اسفند به ۱۶۰۰ تومان رسید و با اعمال تحریم ها این ارقام روند صعودی را طی کرد. فعالان این حوزه چندی پیش تولیدکنندگان در پی کمبود کنجاله سویا به عنوان نهاده اصلی تولید این صنعت، افزایش قیمت گوشت مرغ را هشدار داده و اعلام کرده بودند در صورتی که کنجاله سویا به موقع تامین نشود به افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار منجر خواهد شد. اما همچنان پس از گذشت چهار- پنج ماه و پیگیری‌های فراوان، این معضل برای تولید وجود دارد و بدین ترتیب بازار مصرف در آستانه ماه رمضان با گرانی مواجه است.

چنانچه مقدم نیا مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی در تشریح علت نابسامانی بازار به ایسنا توضیح می دهد: نبودن کنجاله سویا به عنوان یکی از خوراک اصلی مرغ است که تولیدکنندگان، این محصول را کیلویی ۱۸۰۰ تومان تهیه می‌کنند و شرکت پشتیبانی امور دام هنوز این نهاده را به صورت ارزان قیمت در اختیار مرغداران نداده است.

ناصر نبی‌پور مدیر عامل اتحادیه مرغداران تخم گذار استان تهران هم با بیان اینکه دولت موجب بروز بحران در واحدهای تولیدی کشور شده است، به ایلنا گفته است: بی‌برنامگی در توزیع نهاده‌ها باعث می‌شود تا ۲ ماه دیگر وضعیت مرغداری‌ها بد‌تر شود.

در همین زمینه مقدم‌نیا گفته است: به دلیل بالا بودن قیمت این نهاده تولیدکنندگان خوراک دیگری را جایگزین سویا می‌کنند که این امر باعث طولانی شدن دوره پرورش، افت رشد مرغ و همچنین افزایش تلفات آن می‌شود. در برخی استان‌ها دوره‌های ۴۵ روزه تولید به دوره‌های ۶۰ روزه نزدیک شده که این امر باعث افزایش هزینه تولید و افزایش تلفات می‌شود و از سوی دیگر کیفیت محصول را می‌کاهد.

پشت پرده گرانی مرغ

گرانی مرغ و سوء مدیریت دولت در ساماندهی آن تنها به انتقاد مردم و صاحبان واحدهای تولیدی مرغ خلاصه نمی شود. این موضوع صدای اعتراض نمایندگان مجلس را هم بلند کرده است. رحمت الله نوروزی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس با اعلام اینکه که اقشار آسیب پذیر و متوسط جامعه توانایی خرید این محصول دامی را ندارند از سودجویی افرادی خاص جهت کسب درآمدهای کاذب پرده برداشته و گفته است: در ماه های گذشته تعداد محدودی از افراد صاحب نفوذ در بدنه دولت نهاده های مرغداری ها را با ارز دولتی وارد کشور کرده و جهت بدست آوردن سودهای کلان اقدام به فروش آن در بازار آزاد کردند که این مسئله موجب افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار شده است.

او رویه موجود را در تعارض با شعار عدالت دولت خوانده و در گفت و گو با سایت خانه ملت به وضعیت بغرنج مرغداران اشاره کرده که در حال حاضر با مشکلات زیادی اعم از تأمین هزینه های سوخت، کمبود و یا گرانی نهاده های مرغداری و نیز خرید جوجه یک روزه با قیمت بالا مواجه اند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران کشور نیز در این ارتباط گفته است: قرار بود برای واردات نهاده‌های دامی ۱۶۳ میلیون دلار ارز با نرخ مرجع هزار و ۲۲۶ تومان در اختیار اتحادیه قرار بگیرد که متأسفانه به‌رغم پیگیری‌های انجام شده توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت، این ارز هنوز اختصاص نیافته است.

نمودار افزایش قیمت مرغ

دو نمودار زیر، روند افزایش قیمت مرغ را به ترتیب در شش ماه و یک سال اخیر نشان می دهد. در هر دو نمودار، روند تغییرات قیمت مرغ اعم از کشتار و زنده در طول یک سال قبل از این دوره های زمانی نیز دیده می شود و امکان مقایسه را فراهم می کند.

لازم به ذکر است که قیمت های این نمودارها بر حسب متوسط همه قیمت های موجود در بازار مصرف در نظر گرفته شده و از این رو برای امروز، رقم متوسط قیمت های دولتی و آزاد، ۶۳۲۰ تومان برای هر کیلو مرغ برآورد شده است.

نمودار افزایش قیمت مرغ در شش ماه اخیر (و مقایسه با دوره مشابه سال قبل)


http://images.kaleme.com/org-z1342290307de2d42c180b2a2a47b4bedf4cb081428db7484a7.jpg

 

نمودار افزایش قیمت مرغ در یک سال اخیر (و مقایسه با دوره یک ساله قبل از آن)
http://images.kaleme.com/org-z13422902942fdae6469cd78c147c6ce10e59d0bb0bb28ff612.jpg

 

پیش بینی ثبت رکوردهای جدید قیمت مرغ در روزها و هفته های آتی

به گزارش کلمه، بسیاری از فعالان و کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که قیمت مرغ باز هم در آینده رکورد زده و به مدار قیمتی بالاتری وارد خواهد شد.

نکته قابل توجه آنکه در این نابسامانی بازار، ید‌الله جوانی٬ مشاور عالی نماینده رهبری در سپاه هم صراحتا از افزایش ۷۰ درصدی قیمت‌ها در شش ماه آینده خبر داده و با صراحت اعلام کرده «افزایش ۵۰ الی ۷۰ درصدی قیمت در ظرف ۶ ماه مردم را دچار مشکل خواهد کرد. »

وی با اعلام اینکه قیمت کالا‌ها و خدمات روندی صعودی دارد از دولت احمدی‌نژاد خواسته است: «تمام اهتمام خود را در مقطعی که دشمنان کمر بسته‌اند تا به مردم فشار بیاورند بسیج کند٬ تا اتفاق بدی نیافتد. »

تداوم این مشکلات در حالی است که تنها چند روز به آغاز ماه مبارک رمضان مانده است و دولت با شکست در تنظیم بازار مرغ که البته مسبوق به سابقه است درصدد تشکیل قرارگاه اقتصادی است و آنگونه که قاسم نوده فراهانی رئیس شورای اصناف کشور گفته است این قرارگاه اقتصادی با حضور معاون اول احمدی نژاد و وزرای اقتصادی دولت برای تنظیم بازار ماه مبارک تشکیل می شود.

باید دید این رویکرد امنیتی دولت به حوزه اقتصاد که کاملا با الگوگیری از برخورد نظامیان با مشکلات صورت می گیرد، آیا خواهد توانست مشکل معیشتی را حل کند یا باز هم باید منتظر افزایش روزافزون قیمت ها باشیم.

کلمه – زهره نقیبی

_________________________________________________________________

مقالات منتشر شده الزاما نقطه نظر، بيانگر سياست و اهداف نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران نميباشند. حق ويرايش اخبار و مقالات ارسالی برای هیئت تحریریۀ نشریه محفوظ است. 

 

 

 

صفحه‌ای که در آن قرار دارید، آرشیو سایت قدیمی نهضت مقاومت ملی ایران می‌باشد.برای دستیابی به سایت جدید به این آدرس رجوع کنید: namir.info