نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

‏دوشنبه‏، 2012‏/07‏/09

21

 

 

وقتی اتلاف زمان در مذاکرات هسته‌ای به نفع غرب و به ضرر ایران است

بسته پیشنهادی ایران و نمایش خطاهای استراتژیک

انتشار متن بسته پیشنهادی ایران به ۱+۵ در مذاکرات مسکو را باید گامی به جلو دانست. این که سیاستگذاران سیاست خارجی تصمیم گرفته اند پاورپوینت آن بسته را از طریق یک خبرگزاری ظاهرا غیرحکومتی منتشر کنند، می تواند نشانه نیاز آنان به توجیه افکار عمومی ایران باشد که به خودی خود گامی مثبت در جهت اصلاح رویه حکومتداری دولتمردان به شمار می رود، حتی اگر پیشنهادات ناگفته ی دیگری نیز باشد که از چشم مردم پنهان نگه داشته می شود.

اما اگر انتشار این متن را بتوان به فال نیک گرفت، خود متن از این خوش یمنی تهی است. توجه به مباحث مطرح شده در این پاورپوینت (که گروه مذاکره کننده ایران از ارائه ی آن به جلسه مذکور ذوق زده شده بود و خبرنگار صدا وسیما نیز در کنفرانس خبری سعید جلیلی سعی داشت بدان دامن بزند)، علت بهت زدگی و تعجب نمایندگان کشورهای طرف مقابل که هم در تصاویر پخش شده از جلسات و هم در سخنان کاترین اشتون قابل مشاهده بود را آشکار می کند. رویکرد طرف ایرانی، کمترین ارتباط با ماهیت مذاکرات را نشان می دهد، تو گویی جلیلی مقاله ای برای یک همایش علمی درباره مذاکرات هسته ای آماده کرده و نه یک برنامه برای پیشبرد مذاکرات. درست مانند این که در یک دادگاه مربوط به فسخ عقد ازدواج یک زوج، قاضی به جای پرداختن به زوایای حقوقی و ارایه راهکار عملی فرایند طلاق، به شرح و بسط علل افزایش میزان طلاق در جامعه مشغول شود.

اما اگر از نقد ساختار متن مذکور از این زاویه نیز بگذریم، خطاهای مهمی در خط مشی اتخاذ شده از سوی هیئت ایرانی دیده می شود. از جمله می توان به تعیین اهداف مذاکره که در بند ب آمده اشاره کرد. تهیه کنندگان متن فراموش کرده اند که اهداف یک مذاکره دیپلماتیک نه از سوی یک طرف، بلکه بر اساس توافق های دوجانبه تعیین می شود. آیا هیئت متشکل از نمایندگان ۱+۵ نیز همین اهداف را دنبال می کنند؟ با نگاهی گذرا به مصاحبه ها و بیانیه های اعضای آن هیئت، می توان دریافت که پاسخ منفی است.

اما خطای استراتژیک مهم تری که در متن مذکور مشاهده می شود، به بند د، با عنوان «ساختار و روند»، بویژه محور اول آن که به زمان بندی اشاره دارد، مربوط می شود. لازم نیست دیپلماتی باتجربه یا مدعی تجربه باشید تا دریابید که تنظیم کنندگان متن، تصویری از فرایندی طولانی در گفتگوهای هسته ای را مد نظر داشته اند که دقیقا همان چیزی است که طرف های غربی، بویژه امریکایی ها، از آن خشنود خواهند شد. طولانی شدن مذاکرات چند دستاورد مهم برای کشورهای غربی در بر دارد:

1. در اختیار داشتن زمان کافی برای حل مسئله سوریه که آشکارا بر موقعیت ایران در منطقه و به تبع آن در مذاکرات تأثیرگذار است.

2. عبور آسان تر از مقطع انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و کارزار تبلیغاتی آن با پرهیز از موضعگیری عملی سخت تر در قبال ایران

3. اجازه دادن به ظهور تأثیر تحریم ها بر اقتصاد ایران و استفاده از آن برای مقاصد تبلیغاتی

4. تضعیف بیش از پیش ایران که می تواند در شکل دهی نتایج مذاکرات نقشی بس مهم ایفا کند.

آنچه بر هر ناظر مذاکرات هسته ای پنهان نیست این است که طول کشیدن آن به ضرر ایران و نفع غرب است. و آنچه باعث تأسف کسانی است که دغدغه سربلندی ایران را دارند، کوته اندیشی ها و بی پشتوانه کارشناسی بودن دستگاه دیپلماسی نظام در جریان سرنوشت سازترین مسئله کشور در طی سی سال گذشته است.

کلمه 

_________________________________________________________________

مقالات منتشر شده الزاما نقطه نظر، بيانگر سياست و اهداف نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران نميباشند. حق ويرايش اخبار و مقالات ارسالی برای هیئت تحریریۀ نشریه محفوظ است. 

 

 

 

صفحه‌ای که در آن قرار دارید، آرشیو سایت قدیمی نهضت مقاومت ملی ایران می‌باشد.برای دستیابی به سایت جدید به این آدرس رجوع کنید: namir.info