نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

‏سه شنبه‏، 2012‏/06‏/19

44

 

 

پایان بی‌نتیجه نخستین روز از نشست ایران و ۱+۵ در مسکو

منافع ملی ایرانیان در کوچه بن‌بست مذاکرات هسته‌ای

 

زمان به ضرر ایران است. تا ده روز دیگر تحریم های بین المللی اجرایی خواهد شد و بار سنگین تورم بر شانه های مردم ایران هر روز سنگین تر می شود. حال آنکه به نظر می رسد در مقابل غرب، در این سوی میز، نمایندگانی از سوی ایران نشسته اند که نه نگران وضع معیشتی مردم اند و نه می توانند نگرانی ایرانیان را از احتمال بروز جنگ به خاطر بی تدبیری در آخرین فرصت ها درک کنند.

اولین روز مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ برای رسیدن به تفاهم در مورد فعالیت های هسته ای ایران پایان یافت. این نشست سرنوشت ساز در فضایی برگزار شد که «نه چندان مثبت» توصیف شده است. رسانه های دولتی ایران از این نشست به عنوان آخرین فرصت غرب نام می برند و رسانه های غربی آن را آخرین فرصت ایران می دانند. اما به راستی نتایج این مذاکرات برای کدام‌یک از طرفین سرنوشت ساز است؟

در چند ماه گذشته اتحادیه اروپا و آمریکا برای تحت فشار قراردادن ایران تحریم هایی وضع کرده اند که از روزهای پایانی ماه ژوئن یعنی ده روز دیگر اجرا خواهد شد. از زمان مطرح شدن تحریم های جدید، قیمت ها از جمله قیمت مواد غذایی در ایران چند برابر شده و زندگی روزمره هشتاد میلیون ایرانی با مشکلات زیادی روبه‌رو شده است. این در حالی است که هنوز تحریم ها رسما به اجرا گذاشته نشده است.

ناگفته پیداست که این مذاکرات آخرین فرصت برای جلوگیری از سقوط نهایی اقتصادی است که در ۷ سال گذشته توسط دولت محمود احمدی نژاد ویران شده است و قطعا بار سنگین گرانی ها بر دوش مردم ایران با ادعاها و تهدیدات دروغین رسانه های دولتی سبک نخواهد شد.

در زمان مذاکرات بغداد، اثرگذاری سریع فراز و نشیب مذاکرات در بازار ارز و طلا در ایران نشان داد که مساله هسته ای اکنون بیش از هر زمان دیگری در دهه گذشته، اهمیت اقتصادی پیدا کرده و حتی به گفت و گوهای روزمره راه یافته و دغدغه عمومی مردم شده است. با این حال، بی برنامگی مذاکره کنندگان و ارائه عملکردی که بسیاری از ناظران آن را وقت تلف کردن توصیف می کنند، آن هم در شرایطی که به نظر می رسد زمان به نفع غرب است، حاصلی جز نادیده گرفتن منافع ملی ایرانیان ندارد.

نتیجه این مذاکرات برای بسیاری از تحلیلگران از مدت ها قبل مشخص بود و نمایندگان کشورهای ۱+۵ می دانستند فاصله خواسته هایشان با انتظارات ایران چقدر زیاد است. در واقع این مذاکرات برای غرب در حکم اتمام حجتی با ایران در مقابل جامعه بین الملل است. غرب با برگزاری و پیگیری این مذاکرات قصد دارد عملا نشان دهد که گفت و گو و مصالحه دیپلماتیک با ایران ممکن نیست و در عین حال برای حل مساله سوریه نیز زمان بیشتری داشته باشد.

اما آن دسته از کسانی هم که امید به وقوع معجزه و تغییری در روند مذاکرات داشتند، با نگاهی به خبرهای روز دوشنبه قبل از پایان دور نخست این مذاکرات می توانستند بی نتیجه ماندن آن را پیش بینی کنند. هنوز خبر های رسمی در مورد مذاکرات روز دوشنبه منتشر نشده بود که خبرگزاری ها اعلام کردند رهبری در دیدار مقامات حکومتی و سفیران کشورهای اسلامی به مناسبت عید مبعث با تشبیه این مذاکرات به جنگ میان ایران و غرب، گفته است که دشمنان ایران این بار نیز قطعا و یقینا شکست خواهند خورد.

در دور قبلی این گفت‌وگوها که در بغداد برگزار شد طرفین اعلام کردند که اختلافاتی جدی هنوز وجود دارد و از همان لحظه آغاز مذاکرات مسکو نیز یکی از اعضای هیات مذاکره کننده ایران به رسانه ها از آمادگی نداشتن تیم مذاکره کننده ۱+۵ برای انجام مذاکرات کارشناسی گفت و پیشرفت این مذاکرات را مورد تردید قرار داد.

در حالی که کمترین خواسته های هیات مذاکره کننده ۱+۵ از مدت ها قبل روشن بود. غرب همچنان به دنبال توقف غنی‌سازی اورانیوم ۲۰ درصدی و تعطیلی تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم فردو در نزدیکی قم و تحویل اورانیم های غنی شده بالاتر از ۵ درصد ایران است و آن چیزی که در مقابل اجرای این سه شرط به ایران پیشنهاد داده اند واگذاری مقدار محدودی اورانیم ۲۰ درصد و قطعات هواپیمای مسافربری است.

اما محور گفت و گو های طرف ایرانی در این مذاکرات، رفع تحریم های بین المللی و به رسمیت شناخته شدن حق ایران برای غنی سازی اورانیم بود. خواسته ای که در مذاکرات روز دوشنبه بارها و بارها از سوی سعید جلیلی مطرح شد و همانطور که دیپلمات ایرانی نیز اشاره کرده بود طرفین حتی موفق به تعیین چارچوب مشخصی برای این مذاکرات نشدند.

اکنون ده سال از اختلافات ایران و غرب بر سر پرونده هسته ای می گذرد، خواسته های غرب در این مدت نه تنها کم تر نشده که سختگیرانه تر نیز شده است. حاکمیت جمهوری اسلامی نیز پس از کنار گذاشتن تیم مذاکره‌کننده‌ی معتدل تری که در دوره اصلاحات مدیریت این پرونده را عهده‌دار بود، از سیاست جدید هسته ای کشور که رهبری آشکارا آن را هدایت می کند، هیچ نتیجه ای جز بردن پرونده ایران به شورای امنیت، تحریم های بین المللی و به انزوا بردن ایران نگرفته است. اما ابتدا لاریجانی و سپس جلیلی به عنوان افراد معتمد رهبری عهده‌دار شورای امنیت ملی و به تبع آن پرونده هسته ای شدند، و البته برخلاف شعارهایشان، روز به روز نسبت به وضعیت این پرونده در دولت خاتمی پسرفت داشتند.

سعید جلیلی رئیس تیم مذاکره کننده ایران پیش از مذاکرات روسیه در مصاحبه با صدا و سیما گفته یود: این مذاکرات بوته آزمونی برای غرب است که نشان دهد موافق پیشرفت ایران است یا مخالف آن.

اما به عقیده کارشناسان، در واقع شکست مذاکرات مسکو پیامد های سختی برای مردم و دولت ایران به همراه خواهد داشت که طرح مجدد تهدید نظامی علیه ایران و افزایش تحریم ها از جمله این پیامد ها خواهد بود.

خبرگزاری آسوشیتدپرس هم نوشته است یکی از دیپلمات های تیم مذاکره کننده ایرانی که خواسته نام او فاش نشود به این خبرگزاری گفته است که ایران آماده است تمام پیشنهاد های غرب را بپذیرد به شرط آنکه غرب حق غنی سازی را برای ایران بپذیرد و قبول کند که ایران غنی سازی ۲۰ درصدی را به طور موقت و داوطلبانه تعلیق کند.

اما ناظران مسائل آمریکا معتقدند باراک اوباما در صورت پذیرش تعلیق موقت، عملا خود را در مقابل حملات میت رامنی نامزد جمهوری خواه انتخابات قرار خواهد داد و از سوی دیگر دولت اوباما برای در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در این کشور و برای موفق جلوه دادن سیاست خارجی خود تا انتخابات ریاست جمهوری موضعی تند علیه ایران اتخاذ نخواهد کرد و ترجیح می دهد که پس از انتخابات ریاست جمهوری موضع قطعی اتخاذ کند. به این معنا زمان به نفع آمریکا است.

اما به یک معنا هم، زمان به ضرر ایران است. تا ده روز دیگر تحریم های بین المللی اجرایی خواهد شد و بار سنگین تورم بر شانه های مردم ایران هر روز سنگین تر می شود. حال آنکه به نظر می رسد در مقابل غرب، در این سوی میز، نمایندگانی از سوی ایران نشسته اند که نه نگران وضع معیشتی مردم اند و نه می توانند نگرانی ایرانیان را از احتمال بروز جنگ به خاطر بی تدبیری در آخرین فرصت ها درک کنند.

آیا مذاکرات روز سه شنبه و پس از آن، باری از دوش مردم ایران بر خواهد داشت یا تحریم هایی جدید را با همه تبعات ناگوار آن بر شرایط دشوار اقتصادی کنونی خواهد افزود؟ نگاه ها هنوز به مسکو دوخته شده است.

کلمه – زهرا امیری

_________________________________________________________________

مقالات منتشر شده الزاما نقطه نظر، بيانگر سياست و اهداف نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران نميباشند. حق ويرايش اخبار و مقالات ارسالی برای هیئت تحریریۀ نشریه محفوظ است. 

 

 

 

صفحه‌ای که در آن قرار دارید، آرشیو سایت قدیمی نهضت مقاومت ملی ایران می‌باشد.برای دستیابی به سایت جدید به این آدرس رجوع کنید: namir.info