نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

‏يکشنبه‏، 2011‏/12‏/25

76

 


اقتصاد ایران

کاهش ارزش ریال خبردهندۀ تحریم های فلج کننده

 

ارزش ریال به طور پیوسته در مقابل دلار و ارزهای معتبر خارجی رو به کاهش است. سقوط ناگهانی دلار ریشه در تحریم بانک مرکزی و نفت خام ایران دارد که از اواخر ژانویه گذشته از سوی اروپا به اجرا گذاشته خواهد شد  که در نتیجۀ آن درآمدهای ارزی ایران نادر و از ارزش ریال بیشتر کاسته خواهد شد.

 

قیمت دلار در بازار ارز تهران برای اولین بار امروز از مرز 1560 تومان نیز گذشت و همانند دیروز صرافی ها از فروش ارز به متقاضیان خودداری کردند. در دو روز گذشته ارزش ریال پانزده درصد کاهش یافت و به گفتۀ ناظران روند کاهش ارزش ریال همچنان ادامه خواهد یافت و ای بسا قیمت دلار در سال آینده از مرز دو هزار تومان نیز خواهد گذشت.


در واکنش، محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی ایران افزایش قیمت دلار در بازار ایران را کاذب و ناشی از سوداگری سودجویان دانست و گفت : ذخایر ارزی ایران بزرگ و بیش از مصرف است و کاهش ارزش ریال در مقابل دلار منطقی نیست.


در این حال، اینبار حتا بانک مرکزی نکوشید با تزریق دلار به بازار از سقوط ریال جلوگیری کند. زیرا، ذخایر ارزی ایران از این پس به دلیل تحریم بانک مرکزی و نفت خام ایران بسیار راهبردی تر و در عین حال محدود خواهد بود و عرضۀ آن به بازار به هیچ وجه عطش تقاضای دلار را در اقتصاد رکودزده و نگران ایران سیر نخواهد کرد.


خود محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی ایران با آغاز افزایش ارزش دلار اعلام کرد که بانک مرکزی جمهوری اسلامی مسئول پاسخگویی به تقاضای کاذب ارز نیست و از تزریق دلار به بازار برای حمایت از ریال خودداری خواهد کرد.


آنچه در بیست و چهار ساعت اخیر بر شدت تقاضای ارز در بازار ایران دامن زد سخن وزیر صنعت و معدن و تجارت ایران بود که ناگهان دیروز گفت که این کشور در اعتراض به همراهی امارات متحد عربی با آمریکا در زمینۀ اعمال تحریم های اقتصادی علیه تهران مناسبات تجاری اش را به طور یکجانبه با امارات قطع می کند.

 

هر چند محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس جمهوری، و رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجۀ ایران سخن وزیر صنعت و معدن و بازرگانی را تکذیب کردند، اما، تجار عضو اتاق بازرگانی ایران و سفیر ایران در امارات متحد عربی خبر دادند که در پی سفر اخیر دیوید کوهن، معاون خزانه داری آمریکا در امور مبارزه با تروریسم و پولشویی، امارات متحد عربی ثبت سفارش کالا از سوی ایران را متوقف کرده است. در نتیجۀ این خبر اصناف و تجار و شرکت های ایرانی برای تبدیل کردن ریال های خود به دلار به سمت صرافی ها هجوم آوردند که نوعاً گویای دورنمای تیرۀ وضعیت اقتصادی کشور در ماههای آینده در نتیجۀ تحریم بانک مرکزی و نفت ایران نیز است.


در واقع، می توان امارات متحد عربی را یکی از بنادر ایران در نظر گرفت که از طریق آن سالانه 13 میلیارد دلار کالا وارد ایران می شود و بسته شدن این ورودی ضربۀ جبران ناپذیری است به تجار و اقتصاد ایران.


یازده کشور "مشترک النظر" دربارۀ ایران مرکب از آمریکا، فرانسه، آلمان، انگلستان، ایتالیا، به اضافۀ کره جنوبی، ژاپن استرالیا و نمایندگان عربستان، کویت و امارات متحد عربی دیروز در اجلاسی در رُم پشت درهای بسته بر سر تحریم نفت صادراتی ایران با یکدیگر توافق کردند تا به این ترتیب این کشور را به چشم پوشی از برنامۀ اتمی اش وادار کنند.


کشورهای اروپایی قصد دارند از اواخر ژانویه آینده در همسویی با مصوبۀ کنگرۀ آمریکا خرید نفت خام ایران را که معادل 490 هزار بشکه در روز است متوقف کنند و همزمان بانک مرکزی این کشور را هدف تحریم قرار دهند. محافل آگاه در واشنگتن و اروپا می گویند که هدف از تحریم نفت ایران پیش و بیش از آنکه جلوگیری از صادرات نفت ایران باشد، کاستن از درآمدهای ارزی این کشور از محل صادرات نفت است.

 

همین منابع می گویند : حتا اگر در آغاز تحریم نفت ایران به افزایش نسبی قیمت نفت در بازار جهانی منجر شود، این رشد اندکی بعد به دلیل افزایش 600 هزار بشکه ظرفیت تولید نفت لیبی و همچنین تولید 2 میلیون بشکه نفت مازاد از سوی عربستان سعودی روندی معکوس خواهد یافت.


دولت عربستان آمادگی خود را برای افزایش تولید نفت خود اعلام کرده است. این کشور که در ماه نوامبر گذشته به جای تولید سهمیه نفت خود، یعنی 8 میلیون و 800 هزار بشکه در روز نزدیک به 10 میلیون بشکه نفت تولید کرد قادر است سقف تولید نفت خود را تا 12 میلیون بشکه در روز برساند و کشورهای غربی مصمم اند که از این ظرفیت خارق العاده برای اعمال فشار بر ایران استفاده کنند.


محافل اقتصادی در اروپا بعید نمی دانند که ایران نفتی را که تاکنون به اروپا صادر می کرده در بازارهای آسیایی به ویژه در چین به فروش برساند. اما، آنان نیک می دانند که در چنین صورتی آنچه قیمت نفت ایران را تعیین خواهد کرد نه ارزش واقعی آن در بازار که مناسبات قدرت و قانون عرضه و تقاضا خواهد بود. به بیان دیگر، چین و هند با بهره برداری از فرصت تحریم ها علیه ایران قیمت نفت این کشور را به بهایی پایین تر از قیمت بازار خریداری خواهند کرد، خاصه اینکه به دلیل حجم بالای گوگرد در نفت ایران نادرند پالایشگاه هایی که بتوانند نفت وارداتی از ایران را تصفیه کنند.


مشکل حکومت اسلامی ایران این است که حتا چین، مهمترین خریدار نفت ایران و بزرگترین شریک تجاری این کشور، از ژانویه آینده پنجاه درصد از واردات نفت مورد نیاز خود از ایران خواهد کاست و قصد دارد 50 درصد باقی مانده را با قیمتی پایین تر از بهای نفت در بازار از ایران خریداری کند. در چنین صورتی کاهش درآمدهای نفتی ایران از خلال معامله با چین یا هند مضاعف خواهد بود.


از این گذشته منابع آگاه در تهران می گویند که کشورهای آسیایی نظیر چین، کره جنوبی و ژاپن با استناد به تحریم نظام بانکی و از این پس بانک مرکزی ایران از پرداخت مبالغ نفت وارداتی از این کشور خودداری می کنند. آنها در ازای واردات نفت از ایران برای این کشور گشایش اعتبار می کنند تا به جای دریافت ارز کالا از این کشورها وارد کند. به بیان دیگر، بیش از پیش ایران ناگزیر خواهد بود که نفت خود را به طور پایاپای معامله کند و این علاوه بر تشدید رکود کاهش درآمدهای ارزی ایران و به تبع کاهش ارزش ریال را در پی خواهد داشت.

 

رادیو فرانسه /ناصر اعتمادی

_________________________________________________________________

مقالات منتشر شده الزاما نقطه نظر، بيانگر سياست و اهداف نشریۀ اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران نميباشند. حق ويرايش اخبار و مقالات ارسالی برای هیئت تحریریۀ نشریه محفوظ است. 

 

 

 

صفحه‌ای که در آن قرار دارید، آرشیو سایت قدیمی نهضت مقاومت ملی ایران می‌باشد.برای دستیابی به سایت جدید به این آدرس رجوع کنید: namir.info